Beautyfreelancer interviewt 100% JIJ

sophie2Model zijn of worden? Daar komt heel wat bij kijken. Het leven als model is zwaar. Jonge meiden moeten al vroeg zelfstandig worden en krijgen veel druk opgelegd. Ze moeten de juiste maten hebben, worden goed- of afgekeurd op hun uiterlijk en zijn op zichzelf aangewezen als ze voor een shoot of show naar het buitenland moeten. Iemand die hierover mee kan praten is Len Abma. Als moeder van drie meiden van wie er twee ambities hebben in de fashionwereld en een daarvan al daadwerkelijk als internationaal fashionmodel werkt, weet zij maar al te goed wat jonge meiden moeten doorstaan om succesvol te zijn.

“De meeste modellen beginnen al rond een jaar of 15 met het modellenwerk. Op die leeftijd zijn meiden erg beïnvloedbaar. Door het modellenwerk kunnen jonge meisjes onzeker worden.” Len kwam tot de constatering dat jonge modellen, zowel fashionmodellen als commerciële modellen, en hun ouders vaak hulp kunnen gebruiken op mentaal vlak en richtte begin dit jaar ‘100% JIJ modellencoaching’ op. Beautyfreelancer.nl bezocht de Amersfoortse Len en kwam erachter dat je meer nodig hebt dan de juiste maten en een mooi gezicht om model te kunnen zijn.

Mentale begeleiding
Len rondde in 2011 haar opleiding tot coach af en volgde vervolgens in november 2012 een extra opleiding in de Amerikaanse staat Florida. “Dankzij deze training werd ik me ervan bewust dat ik mijn coachingsvaardigheden wilde gebruiken om modellen en hun ouders te gaan begeleiden. Ik keek naar mezelf en bedacht me hoe moeilijk het soms is als je dochter maanden alleen in het buitenland zit. Ik wist zeker dat veel meer ouders hier ook mee worstelen.” Hierop besloot Len de knoop door te hakken en haar eigen onderneming te starten. “Modellen en hun ouders worden zorgvuldig ingelicht over de juiste voeding en training die nodig zijn om de juiste maten te bereiken. Maar aan mentale hulp schort het vaak nog. Soms liggen ouders bijvoorbeeld nog niet op één lijn en dat komt de carrière van hun kind niet ten goede. Modellenbureaus kunnen hier natuurlijk niet oneindig begeleiding in bieden, want ze willen goede modellen toch het liefst behouden. Ik ben onafhankelijk en kan onpartijdig coachen en adviseren.”

Mijn dochter zat tussen de rellende Grieken
Naast de begeleiding van de modellen biedt Len dus ook een luisterend oor voor hun ouders. “Ouders moeten er bijvoorbeeld tegen kunnen dat hun jonge tiener alleen naar de andere kant van de wereld moet reizen en zich daar zelf moet redden. Je kunt je wel voorstellen dat dit soms stressvolle situaties kan opleveren. Zo zat mijn eigen dochter midden tussen de rellende Grieken in Athene. En er was niets dat ik op dat moment voor haar kon doen. Ik kon enkel goede raad geven via de telefoon en ervan uitgaan dat mijn dochter zich wel zou redden. Soms is het voor ouders in zulke situaties al fijn als ze iemand hebben aan wie ze hun verhaal kwijt kunnen.”

Len Abma begeleidt modellen en hun naasten op professioneel niveau

“Modellen leven uit hun koffer en hebben vaak niets privé. Dan moet je stevig in je schoenen staan”  

Ieder model dat bij Len komt start met drie sessies en bij een van de sessies zijn de ouders erbij. “Vaak werk ik met een stappenplan. Hoe werk je naar je doel toe? Wat voel je als je de stap hebt bereikt? Wat is je volgende doel? In mijn coachingssessies probeer ik altijd zo dicht mogelijk bij de persoon zelf te blijven. Want de kracht zit in jezelf. Het antwoord op al je vragen vind je door bij jezelf te blijven. Ook meisjes die worstelen met de vraag of ze het modellenwerk wel zo leuk vinden, komen bij mij.” 100% JIJ is dan ook hetgeen waar Len voor staat. “Ik ga altijd uit van ‘jij’, niet van ‘ik’. Jij bepaalt zelf waar je heen wilt en op welke manier. Want je weet zelf welke kracht je hebt. Eigen(wijs)heid in coaching. Zo noem ik het ook wel. Ik vind het namelijk een goede eigenschap als iemand eigenwijs is. Je moet altijd kritisch blijven kijken naar bepaalde zaken.” En die kritische blik, die heeft Len zelf ook. Enthousiast als ze is blijft ze zichzelf ontwikkelen, zodat ze de begeleiding van modellen steeds verder uit kan bouwen en professionaliseren.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *