Kan ik de wereld veranderen…….?

Zal ik deze blog nu wel of zal ik hem niet schrijven? Roep ik hierdoor iets over me af of niet? Ach, wat maakt het eigenlijk ook uit. Het is tenslotte wat ik voel en denk. Het is mijn verhaal. Me kwetsbaar opstellen kost me geen moeite. Er wordt vaak gezegd: “er moet iets heftigs in je leven gebeuren waardoor je daar anders tegenaan gaat kijken.” In mijn geval was dat niet anders. Drie en een half jaar geleden eindigde mijn huwelijk na bijna 25 jaar. Voor mij de meest verdrietige en meest zware periode ooit. Inhoudelijk zal ik het daar niet over hebben. Maar het is wel de grootste aanleiding voor mijn persoonlijke verandering. Vandaar dat ik het aanhaal.

Gebroken hart

Deze heftige gebeurtenis zorgde ervoor dat mijn wereld van de ene op de andere dag veranderde. Veel verdriet, veel pijn, veel boosheid maar bovenal ook veel vragen. Het verdriet heb ik niet weggestopt. Ik ben er dwars doorheen gegaan. Heb uren gehuild, slapeloze nachten. En ik voelde me alleen, heel alleen…. Ondanks alle lieve berichtjes, telefoontjes, knuffels, gesprekken met de mensen die me lief zijn. Zo voelde dus een gebroken hart. Geen hap meer door je keel krijgen, kilo’s afvallen in een paar dagen tijd. Je hart doet fysiek pijn. En dan te bedenken dat er (dagelijks) veel mensen zijn die het gebeurt. Maar het is de realiteit. Ik kon er in blijven hangen. Ik koos er echter voor om dat niet te doen.

Wie ben ik

Toen ik weer een beetje “geland” was. En het ergste verdriet achter me had gelaten. Kwam ik niet alleen toe aan het stellen van vragen. Maar had ik ook weer wat energie om op zoek te gaan naar antwoorden. De belangrijkste vragen voor mij waren: “Wie ben ik eigenlijk? En wat maakt mij gelukkig?” Door alle veranderingen wist ik het niet meer. Het was eerlijk gezegd ook niet iets dat me voorheen zo erg bezig hield. Wat ik deed was eigenlijk leven op de automatische piloot. Alles was naar mijn idee goed. Ik had alles om me gelukkig te voelen. Ik ontwikkelde me wel en heb 7 jaar geleden de opleiding voor jongerencoach gedaan. Maar echt “aanpakken” van wat me dwars zat uit mijn verleden was toch een ander verhaal. De tijd was gekomen om daar naar te kijken. Ten eerste voor mezelf en ten tweede voor een nieuwe partner. Ik wilde niet weer dezelfde fouten maken. Want die maken we tenslotte allemaal. Er zijn er 2 nodig om te scheiden, ieder heeft daar zijn of haar aandeel in.

Geluk

Over mijn hele ontwikkelingsproces, van de afgelopen jaren, kan ik zo ongeveer wel een boek schrijven. Dat red ik niet in een blog. Het was in ieder geval heel pittig, met veel ups en downs. En ik heb ook niet de illusie dat het ooit klaar zal zijn. Wat ik er kort over kan vertellen, is dat ik veel “oud zeer” opnieuw heb doorleeft. Met alle emoties die daarbij horen. Ik kan er nu naar kijken zonder de vervelende gevoelens. Het heeft een plek gekregen. Het heeft er ook toe geleid dat ik mensen heb kunnen vergeven. En ik kan vertellen dat dat enorm oplucht.

Ik ben een ander mens geworden. Veel milder voor mezelf en voor anderen. Ik vind andere dingen belangrijker dan vroeger. Voor mij draait het om relaties. En de materie is van ondergeschikt belang. Ik doe tegenwoordig aan yin-yoga en meditatie. Dat geeft me veel ruimte in mijn hoofd. Ook doe ik weer een opleiding. Nu voor energetisch therapeut. En dat is een schot in de roos. Mijn geluk ligt in mijn eigen handen en ik ben niet verantwoordelijk voor die van een ander. Ik ben sinds een paar jaar heel gelukkig met een andere man. Hij is een enorme steun voor me geweest en nog steeds. We geven elkaar alle ruimte om te zijn wie we zijn en om te groeien. Daar genieten we beide van. We hebben vanaf dag één afgesproken dat ieder onderwerp bespreekbaar moet zijn. Hoe pijnlijk of gevoelig dat ook kan zijn. En dat werkt heel goed.

Veranderen

Het is tegenwoordig veel: Ikke, ikke, ikke…. Waar is de liefde voor de ander? Maar eigenlijk nog belangrijker: “Hoe is het gesteld met de zelfliefde?” En dat is wat anders dan individualisme en egoïsme. Burn-outs aan de lopende band en op steeds jongere leeftijd. Luisteren ze wel naar wat hun lichaam te zeggen heeft? Ik heb de liefde voor mezelf in ieder geval weer terug gevonden. En dat voelt goed, heel goed kan ik wel zeggen! Ik luister naar mijn hart. Maar vanwaar nu de titel van deze blog? Met alles wat ik geleerd heb. Heb ik mezelf de vraag gesteld: “Kan ik de wereld veranderen?” Mijn antwoord daarop is volmondig JA! Ik ben al begonnen! Door mijn verandering, veranderen de mensen om me heen mee. Ook al is het maar op kleine schaal. Ik heb enorm veel geleerd en wil dat graag delen!  En wat zou ik nu nog heel graag willen? De wereld hiermee een stukje mooier maken…..

3 gedachten over “Kan ik de wereld veranderen…….?

  1. wow mooi mens!!! Ik vind je inspirerend, een hele fijne energie om bij in de buurt te zijn!! Mooi om zo de wereld een stapje mooier te maken,

  2. Ik ben die ‘nieuwe’ man en kan onderschrijven dat het heerlijk is om met jou samen te mogen zijn, met iemand die geen onverwerkte zaken meer in de kast heeft zitten en die mild is voor zichzelf en de mensen om haar heen. Een prachtig en inspirerend geschreven blog Len, ik hou van je ! En dat is niet zo moeilijk, ik vind je een heerlijke vrouw ! Trots op je en ga zo door XXXXX

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *