Liefde doet geen pijn….

Liefde…, volgens mij het meest bezongen thema wereldwijd. Voor de meesten van ons heel herkenbaar, o.a. het voelen van vlinders in je buik of juist het hebben van een gebroken hart. De liefde, soms zo beladen en toch ook weer niet. Ook ik heb me vaak afgevraagd wat het eigenlijk betekent. Want het kan zo ontzettend fijn voelen en ook zo ontzettend veel pijn doen. Maar wat mij betreft is het het mooiste wat er is! Het geeft mij namelijk het gevoel dat ik leef! En dat ik in verbinding sta met mezelf en anderen.

Zelfliefde

Waar de liefde mee begint is het houden van jezelf. En dat is gelijk het moeilijkste. Waarom? Omdat houden van jezelf betekent dat je geluk in je eigen handen ligt. Dat je jezelf accepteert zoals je bent. Met al je mooie en minder mooie eigenschappen. Help…., dan kan ik een ander dus niet verantwoordelijk houden voor mijn geluk ;). Dan kan ik een ander niet de schuld geven van hoe ik me voel. Je kan een ander pas oprecht lief hebben als je eerst jezelf liefhebt. Ik zie het zoveel om me heen, mensen die vinden en of willen dat hun partner ze gelukkig maakt. Mensen die niet alleen kunnen zijn. Steeds het gezelschap van anderen opzoeken. De relatie is dan gebaseerd op afhankelijkheid in plaats van liefde. Je voelt je niet voldoende thuis bij je zelf en hebt de ander nodig om je compleet te voelen. Dan verbindt je dus eigenlijk ‘voorwaarden’ aan de liefde. Zelfliefde maakt dat je sterk, krachtig en veerkrachtig in het leven staat. Dat je tegenslagen aan kan. Want die horen onherroepelijk bij het leven.

Echte liefde

Weet je wanneer ik echte pure liefde voel en zie? Op bijvoorbeeld begrafenissen en crematies. Ondanks dat ze vaak zwaar en ook heel verdrietig zijn, voel ik daar de liefde stromen. Ego’s worden even aan de kant gezet. Meningen, oordelen, ruzie’s ze lijken even te zijn verdwenen. En mensen kunnen elkaar zien voor wie ze zijn of waren. Rangen en standen zijn niet belangrijk. Dat ontroert mij enorm!! Je voelt dat harten elkaar raken en dat het niet uitmaakt wie of wat je bent. Liefde is voor mij het mooiste gevoel wat er is. Liefde doet geen pijn, juist niet. Het verwarmt mijn hart, het laat me stralen. Het gemis van iemand, onbeantwoorde liefde, liefde die je nog graag had willen delen dat kan pijn doen.  Maar dat is wat anders….

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *